Početna
Zdravlje
Savjeti
Zanimljivosti
Ponašanje
Pasmine
Galerija
Kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdravlje

 

Pružanje prve pomoći

   Znamo da je uvijek, čim se primijeti neki poremećaj na mački potrebno što prije potražiti veterinarovu pomoć. No, ima situacija kada moramo sami maci hitno pružiti prvi pomoć, a tek potom otići veterinaru. To se ponajviše odnosi na slučajeve kada znamo da nam je mačka pojela nešto otrovno, u slučaju prometnih nezgoda, odnosno traumatizirana nekom drugom grubom vanjskom silom što je dovelo do lomova kosti, naglih vanjskih krvarenja, sumnje na unutarnja krvarenja i slično. Također trebamo znati pružiti prvu pomoć i u slučaju utapanja, sunčanice, opasnih uboda, smrzavanja i sličnih situacija koje mogu ugroziti život prije nego što stignemo do veterinara.

   Otrovanja

Mačke se najčešće otruju starim otrovom za štakore. Ovisno o količini pojedenog otrova smrt može naslijediti trenutačno, ili za tek nekoliko dana ili tjedana. Bolovanje je teško, a liječenja su nažalost najčešće bez uspjeha. Otrov izaziva teško oštećenje jetara.

Ono što možemo učiniti je pokušati da mačka izbaci otrov odmah nakon što ga je pojela i prije nego se on resorbira u probavnom sustavu i počne djelovati. Zato bi svaki vlasnik mačke trebao u svojoj kućnoj apoteci imati 1%-u bocu s otopinom modre galice, pa ako posumnja da je mačka upravo pojela nešto što bi joj moglo nauditi, može joj žlicom na usta dati 20 ml te otopine. Naravno mačku treba, bez obzira na povraćanje, odvesti veterinaru koji će pokušati uz pomoć vlasnika odrediti o kojem se otrovu radi i dati protuotrov.

Ne pomognemo li mački na opisani način, nakon nekoliko dana doći će do opsežna krvarenja, unutrašnja i vanjska i to bez sposobnosti stvaranja ugrušaka. Tada je otrovanje ozbiljno i uspjeh liječenja upitan.

Osim otrovima mačka se može otrovati i raznim drugim otrovnim tvarima.

   Prometne nezgode

Mačke su često žrtve prometnih nezgoda. Ne stoga što se noću skiću ulicama nego i zbog specifičnosti svojih osjetila i načina reagiranja na uočenu opasnost. Većina mačaka u prometnim nesrećama stradava smrtno, ili s raznim lomovima kostiju ili potresom mozga. Svaki prometni udes izaziva jače ili slabije unutrašnje krvarenje koje unatoč oskudno vidljivoj traumi može dovesti do skorog uginuća.

Ukoliko nakon prometne nezgode nema vidljivih  vanjskih ozljeda i mačka se ponaša normalno, ipak treba nekoliko dana pripaziti na nju. Uočimo li bljedilo vidljivih sluznica (jezik, bjeloočnice, zubno meso), primjesu crvene boje u mokraći ili pojačano i otežano disanje, moramo odmah potražiti pomoć. To su vanjski znaci koji pokazuju na opsežno unutarnje krvarenje.

Postoji li vidljiva vanjska ozljeda s pratećim krvarenjem treba, prije odlaska veterinaru, pokušati zaustaviti krvarenje stavljanjem poveza preko rane. Povez treba stisnuti, ne prejako, ali dovoljno čvrsto da zaustavi krvarenje.

U slučaju loma cjevastih kostiju noge treba odmah otići veterinaru. A ako dijelovi polomljene kosti vire  kroz kožu, mjesto treba učvrstiti stavljanjem tzv. udlaga, a to su tanke i dugačke daščice obložene vatom koje se stave oko prelomljene noge i zatim obaviju zavojem. To će spriječiti klimanje prelomljenih dijelova noge i daljnje kompliciranje prijeloma prije veterinarske sanacije.

Prijelom kosti čeljusti, rebara, zdjelice i kralješaka često dovodi do operativnog zahvata. U takvim slučajevima možemo jedino smirivati mačku dok ne dođe do veterinara kako prelomljeni dijelovi kostura ne bi ozljeđivali unutrašnje organe.

   Sunčanica i omarica

Sunčanicu će dobiti ako im onemogućimo da se sklone sa sunca kad im je previše, a omarica će se javiti kao posljedica previsoke temperature u kojoj je mačka zatvorena, pogotovo ako je visoka i relativna vlažnost zraka.

Nađemo li mačku u uvjetima koji su mogli dovesti do pojave sunčanice ili omarice, a primijetimo i promjene u ponašanju koje se najčešće očituju kao da je mačka pijana i uz iznimno visoku tjelesnu temperaturu (više od 42°C), možemo posumnjati na sunčanicu, odnosno omaricu. Naravno mačku moramo odvesti odmah veterinaru, ali već prije možemo pokušati sniziti tjelesnu temperaturu smjestivši je u hladnu, tihu i mračnu prostoriju i stavljajući joj hladne obloge na glavu, ili čak cijelo tijelo. No kako slične simptome mogu izazvati i druge bolesti, mačku svakako treba pregledati veterinar.

   Smrzavanje

Mačka hladnoću podnosi teže nego vrućinu, i to je dokaz njenog egipatskog, afričkog podrijetla.  Najčešće strada samo dio tijela i to šape, rep i uške, pogotovo ako su se smočili i na jakom ledenom vjetru zaledili.

Ukoliko nađemo promrzlu ili čak smrznutu mačku treba ju odnijeti u normalno temperiranu prostoriju, ne suviše blizu izvora topline. Smrznuti dio tijela možemo lagano masirati, ali jako oprezno. Mački treba dati piti toploga mlijeka, zamotati je u pokrivač, ali omogućiti slobodu kretanja ako joj se prohtije. Nakon oporavka dobro je da veterinar pregleda mačku da ustanovi je li sve prošlo bez posljedica.

*Tekst napisan uz pomoć knjige "Knjiga o mački" Bauer Babić