Početna
Zdravlje
Savjeti
Zanimljivosti
Ponasanje
Pasmine
Galerija
Kontakt

 

Savijeti

 

 

Njega noktiju, uški i zuba

NOKTI

Mačkoljupci vlasnici često se susreću s uništenim namještajem uzrokovanim posve prirodnom mačjom potrebom – oštrenjem pandži.Ukoliko svoju macu ne usmjerite gdje da to radi, onda će si sama odabrati neku čvrstu, najčešće drvenu, podlogu, a taj odabir gotovo uvijek bude namještaj. Grebanje je vrlo važno jer se njime uklanjaju mrtvi slojevi proteinskog keratina s površine pandži kako bi one i dalje ostale oštre.

Neki vlasnici svojim mačkama sijeku nokte, što mačkama doduše ne škodi, ali nije im ni ugodno, a ni korist nije potpuna. U nekim sredinama veterinari pak amputiraju macama treći članak prsta na svim nogama, a njime i pandže. No ne moramo ni spominjati da je to krajnje nehumanoi neprirodno.

 Za vas smo pripremili nekoliko savijeta za čuvanje vašeg namještaja: 

  1. Prvi savijet je prilično zanimljiv (po meni najzanimljiviji), prirodan i ništa vas ne košta. Ukolio imate mogućnosti u kuću/stan unesite komad neokorenog stabla, ali pazite da bude na dohvat mački. Maca će zdušno i ustrajno skidati koru i tako si oštriti pandže, a vaš će namještaj ostati siguran.
  2. Ovaj savjet je također jeftin i lako izvediv. Kupite debelo uže i namotajte ga oko nekog drvenog stupa ili stalka (npr. nogara stola). Pritom pripazite da ga namotate gusto i čvrsto. To će privući mačju pažnju, a istovremeno biti i njezin atraktivan sportski rekvizit.
  3. Ovaj savjet je za one koji nemaju vremena za izradu jednostavnih grebalica iz I. i II. savjeta, tj. za one malo lijenije. Ali, zato je ovaj savjet i skuplji od prethodnih. Skoknite do prvog pet-shopa ili neke slične trgovine s opremom za ljubimce i kupite grebalicu. Zatim je postavite na neko lijepo mjesto u prostoriji, a ostatak prepustite svojoj maci.

Nadam se da smo vam bar malo pomogli i da ćete iskušati bar jedan od naših savjeta! Sretno!

 

UŠKE

Kontrolu uški i zvukovoda trebate redovito obavljati, osobito ako vaša mačka ide van. Kozmetička industrija proizvodi sve više različitih vodica za pranje uški vaše mace, ali ako je uho uvijek čisto ne treba ga ničim prati. Ukoliko primjetite tamnosmeđu masnu nečistoću možete sa sigurnošću znati da nešto nije u redu. To najčešće znači da su mačku napali ušni šugavci, paraziti ili gljivice. U tom slučaju treba odvesti macu veterinaru, a ne čistiti uške vatom natopljenom kojekakvom vodom.

 

ZUBI

Pogledati li zubalo starije mačke vidjeti ćete da ono nije potpuno i korektno. Sve promjene na zubima maci u poniznoj dobi stvaraju teške tegobe. No, to se sve može izbjeći. Treba učiniti sljedeće:

Malu mačkicu treba priviknuti na čišćenje zuba 2-3 puta tjedno. Mačje zubalo čistiti ćete trljanjem zuba limunovom korom. Razumljivo, zube i zubno meso treba trljati unutrašnjom stranom limunove kore. Tim postupkom mehanički uklanjamo ostatke hrane i onemogućavamo život opasnih mikroorganizama koji su česti stanovnici usne šupljine i uzročnici bolesti.

 

*tekst napisan uz pomoć "Knjge o mački" Bauer-Babić